top of page
  • Foto van schrijverlucidebv

Digitalisering van inkoop

Als ik zo om mij heen kijk, zie ik de digitalisering van primaire bedrijfsprocessen een geweldige vlucht nemen. Voor veel processen of functies heb je tegenwoordig off the shelf-software of goede open source oplossingen. Maar hoe zit dat eigenlijk in het inkooplandschap?


Als je naar de grotere bedrijven kijkt, gebruiken de meesten SAP Ariba of Oracle. Grote ERP-systemen die over het algemeen niet uitblinken in snelle introducties van nieuwe mogelijkheden en als het gebeurt vaak tegen hoge kosten. Intussen staat de markt niet stil. Er zijn er in een paar jaar tijd tientallen, nee zelfs honderden spelers op de markt gekomen. Partijen die softwareapplicaties leveren die goed zijn in het oppakken van een of meerdere inkoopactiviteiten. Die met een API of soms met een platte CSV file snel gekoppeld kunnen worden aan je ERP-systeem. Maar wat is nu beter? Wachten op de Oracles van deze wereld of zelf aan de slag gaan met specifieke softwareapplicaties? Je ziet veel bedrijven worstelen met dit vraagstuk.


Maar waarom zou je die nieuwe softwareapplicaties sowieso willen introduceren? Alsof we niet genoeg te doen hebben als inkopers!


De inkoopfunctie bij veel bedrijven worden steeds belangrijker. Meer en meer wordt er extern ingekocht. De inkopers, mochten ze er al zijn, spenderen te veel tijd aan het creëren van rapporten, bijhouden van lijstjes, aanpassen van info in oude 1.0 systemen. Tijd die niet wordt besteed aan uitdagende inkooptrajecten of het nadenken over hoe je samen met de interne klant een goed strategisch inkoopplan kan neerleggen. Door te digitaliseren schep je de mogelijkheid voor inkopers om tijd vrij te maken. Hierdoor krijgen ze tijd om mee te denken met de business, de business werkelijk verder helpen en gezamenlijk waarde te creëren.


In andere woorden het is dus cruciaal om verder te digitaliseren. Mijn ervaring tot nu toe zegt: begin, experimenteer en leer! Wachten op Oracle of SAP betekent stilstaan en niet leren. Selecteer 1 of 2 softwareapplicaties die de inkoopactiviteiten wezenlijk verbeteren.


Een paar voorbeelden: heb je moeite om inkoopcategorie strategieën op te leveren, kijk dan bijvoorbeeld eens naar Cirtuo, eventueel in combinatie met Suplari. Twee apps die je in staat stellen tot een betere inkoopstrategie te komen. En niet onbelangrijk, ze maken het vak van een inkoper nóg leuker. Wil je het onderwerp CSR efficiënter inrichten en minder administratie? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar Trust Your Supplier (TYS). Wil je de interne organisatie beter in staat stellen contracten uit te nutten, dan is Fairmarkit of Globality zeker een optie.


Mijn boodschap - laat je niet afschrikken door al die honderden softwareapplicaties. Identificeer de use case waar digitalisering in inkoop je het meeste rendement oplevert. Maak een korte lijst van mogelijke leveranciers en introduceer twee oplossingen voor een kleine gebruikersgroep. Kies vervolgens de beste en implementeer de oplossing breder in de organisatie. Draagvlak is hierbij belangrijk. Vervolgens ga je naar de volgende use case en je innoveert verder. Leer vooral van de ervaringen en wordt daardoor beter in het introduceren van digitale oplossingen.


Maar wat vind jij? Ben je het hiermee eens of totaal niet. Reageer dan op de blog via het onderstaande opmerkingenveld.


126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page